Back to Basic for US Navy og US Marine Corps

Etter 10 år med fokus på nasjonsbygging og “counterinsurgency” (COIN) er det nå tydelig at USAs selverklærte hurtigreaksjons-styrker, US Navy og US Marines, går tilbake til sine røtter.

I forrige uke var det “D-day” for Bold Alligator, den største amfibieøvelsen på 10 år, der god gammeldags storming av strand ala invasjonen av Normandie i 1944, var det store høydepunktet. Det ble også øvet på å navigere gjennom trange stred under trussel fra ubåter, missiler og miner. Formålet er klart: Å øve opp ferdigheter som har forfalt i tiden etter 11. september, og som Pentagon anser som nødvendige for å møte de mest sannsynlige truslene i nærmeste fremtid. Det står Iran skrevet over hele opplegget, og det blir det heller ikke lagt skjul på.

Artikler om øvelsen:

http://www.cbsnews.com/8301-201_162-57372575/marines-storm-u.s-beaches-in-training-exercise/

http://blog.usni.org/2012/02/08/monday-was-d-day-for-exercise-bold-alligator-2012/

http://www.navy.mil/search/display.asp?story_id=65207/

http://www.navy.mil/search/display.asp?story_id=65202

COIN, som var det store for bare fem-seks år siden er nå ut. Det er for personellintensivt, koster for mye, og som Irak og Afghanistan har vist, så er det høyst usikkert om man kan avslutte konfliktene til fordel for en selv. Men det er fortsatt noen som sverger til COINs sentrale betydning, og det blir spennende å se om de kunnskapene som Pentagon har opparbeidet seg i Irak og Afghanistan vil bli ivaretatt. I de seneste strategiske og budsjettmessige veiledningene blir det sverget dyrt og hellig at COIN ikke skal glemmes, men når livremmen skal strammes er det enklest å kutte det som ikke er ansett som relevant. Jeg tror derfor at COIN vil lide en mer eller mindre stille død de neste årene, og at US Navy og USMC i stor grad vil ta opp arven fra den Kalde krigen igjen.

About these ads

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s